Monday 12 August 2013

စိတ္ကုန္ခ်က္

ဘန္ေကာက္မွာ ေနတုန္းက မနက္စာ ဆို ပန္းျခံမွာ ေျပးၿပီး ျပန္လာတုိင္း (ပံုစား) ထိုုင္းဆိုင္ေလးမွာ ၀င္ဆြဲလုိက္ရံုပဲ။ ထုိင္းဟင္းဆိုေတာ့ ျမန္မာဟင္းနဲ ့ အရသာေတာ့ ကြာတာေပါ့ဗ်ာ။ ဒါမယ့္ ျမန္မာ ပါးစပ္နဲ ့ နည္းနည္း စပ္တဲ့ အရသာဟင္းေလးေတြ ရွာစားရံုေပါ့။ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ၾကက္ဥေၾကာ္တို ့၊ ကန္စြန္းရြက္နဲ ့ ၀က္ထုသား ေၾကာ္တို ့၊ ၾကက္ဥဟက္ဖရိုင္းျပန္သုပ္တို ့ ၊ မွ်စ္နဲ ့ ၾကက္သား ေၾကာ္တို ့ေပါ့။ က်န္တာလည္းရွိပါတယ္။ ၀က္၊ ငါး၊ အမဲ စသည္ျဖင့္ တခါတရံ စားလို ့ အရသာေတြ ့တာေလးေတြ။

စိတ္ခ်မ္းသာစရာ ေကာင္းတာက ဟင္းေတြမွာ ဆီမမ်ားဘူး။ အေရာင္ေတြ ရဲတြတ္ ၀ါထိန္ေနေအာင္ မခ်က္ဘူး။ အခ်ဳိမႈန္ ့ စြတ္မသံုးဘူး (အဲ.. သၾကားေတာ့ ပါတတ္တယ္)။ ၿပီးရင္ Hygiene အပုိင္း၊ ............ သိပ္ကို စိတ္ခ်ရတယ္။ အလုပ္သမား မွန္သမွ်က ထုိင္းဆိုတာ ရွားတယ္။ ျမန္မာ၊ လာအို၊ ကန္ပူးခ်ား ေက်းလက္ေတြက လာတဲ့ လူေတြခ်ည္းပဲ။ အဲ.... ရင့္ရင့္ေျပာရမယ္ ဆိုရင္ေတာ့ ေတာႀကိဳအုံၾကားက ထြက္လာၾကတဲ့လူေတြခ်ည္းပဲ။ ဒါေပမယ့္ ရြာမွာ ဘယ္လို စားခ့ဲ စားခဲ့၊ လုပ္ခဲ့ ကိုင္ခဲ့၊ ဒီေရာက္ေတာ့ ထုိင္းေတြရဲ့ အႀကိဳက္ကို လိုက္ၿပီး (သို ့) လူ ့အဆင့္အတန္းကို လုိက္ၿပီး သန္ ့ရွင္း သပ္ရပ္မႈေတြ နဲ ့ လုပ္ကိုင္လာၾကတယ္။

ဘန္ေကာက္မွာ ထုိင္းဆိုင္ အေတာ္မ်ားမ်ား ႀကိဳက္တဲ့ေနရာ၀င္စား၊ ခင္ဗ်ား ပန္းကန္နဲ ့ ဇြန္း ေဆးတာ မေျပာင္မွာ ေၾကာက္ေနစရာ မလိုဘူး။ ခင္ဗ်ား စားမဲ့ ဟင္းဖတ္ႀကီးကို လက္နဲ ့ စြိ ကနဲ ကိုင္ၿပီး ထည့္လာမွာ ေၾကာက္ေနစရာ မလိုဘူး။ ဟင္းခ်ဳိလာခ်ေပးမယ့္ စားပြဲထိုးရ့ဲ လက္မဲမဲႀကီးေတြက ဟင္းခ်ဳိထဲ လက္မႀကီး ထည့္ျမဳပ္လာမွာ ေတြးပူစရာ မလိုဘူး။ ဒါမ်ဳိးက ႀကံဳဖူးလုိ ့ပါ။ ရန္ကုန္မွာ သာမန္လူတန္းစား စားတဲ့ ဆိုင္ေတြ ႀကိဳက္တဲ့ေနရာ၀င္စား စားပြဲထိုးေတြ ဟင္းရည္ပန္းကန္ထဲ လက္မမဲမဲႀကီး စိမ္ၿပီး လာခ်ေပးတာ မၾကံဳဖူးတဲ့လူရွိ က်ဳပ္ကို ပါးလာရိုက္သြားေခ်။ 

စားပြဲထိုးနဲ ့ ဟင္းခပ္ေပးတ့ဲလူေတြ ပါးနားကိုင္ ႏွာေခါင္းႏႈိက္ၿပီး ဟင္းခြက္ ကိုင္မွာ စိုးရိမ္စရာ မလိုဘူး။ မရွိတတ္ဘူး (မ်ားေသာအားျဖင့္ေပါ့။ သို ့ေသာ္ ေတာထိုင္းေတြေတာ့ ညစ္ပတ္တတ္ပါတယ္)။ ခင္ဗ်ားေရွ့ကို ေရာက္လာမယ့္ ဟင္းနဲ ့ ထမင္းဟာ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးတဲ့ အခ်ိန္က စလို ့ လက္ႀကီးနဲ ့ တာ ႏႈိက္တာ နယ္တာမ်ဳိးေတြ မရွိဘူး။ အဲ့ဒီေတာ့ အဲ့ဒီအျခား လူေတြရဲ့ ဂ်ီး (ရွင္းရွင္းပဲ ေျပာတာ၊ ရြံတတ္ ရင္ လဲေသလုိက္ၾက)။ ခင္ဗ်ားတုိ ့ ပန္းကန္ထဲ ေရာက္စရာ အေၾကာင္း မရွိဘူး။

မဲေဆာက္ေရာက္တယ္။ ျမန္မာ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ေတြ မႈိလိုထလို ့၊ ဟင္းထမင္း ဆိုင္ေတြ မႈိလိုထလို ့၊ ၀က္သားဒုတ္ထိုးေတာင္ ရွိေသး။ ျမန္မာလက္ဖက္ရည္ဆိုင္ သြားထုိင္ပါတယ္။ စားပြဲထိုးက ၄ - ၅ - ၆ တန္း အရြယ္ေလး အိပ္ေရးမ၀လို ့ မႈန္တုန္တုန္ မ်က္ႏွာေလးနဲ ့ ၊ မ်က္လံုးမွာ လူငယ္ရဲ့ ေတာက္ပတဲ့ အေရာင္ မရွိဘူး။ အီၾကာေကြးမွာတယ္။ အီၾကာေကြး ၂ ေခ်ာင္း လက္ႀကီးနဲ ့ ကိုင္လာၿပီး ေရွ့က ဆမူဆာ ပန္းကန္ထဲ လာခ်ေပးတယ္။ သူလုပ္တာ ကိုယ့္ကို ရိုင္းျပ ေစာ္ကားတာ မဟုတ္ဘူး။ ေန ့စဥ္ လုပ္ေနက်မို ့ လုပ္လုိက္တာ။ ဒါမယ့္ သူ ့ၾကည့္ရတာ မ်က္ႏွာ သစ္ရေသးပံုေတာင္ မေပၚဘူး။ ႏွာေခါင္းခ်ီးကိုလည္း အားရ ပါးရ ညွစ္လုိက္တာ ျမင္မိတယ္။ ကဲ...... က်ဳပ္ဘယ္လိုစားမလဲ။ 

ဒီလို မျဖစ္ေအာင္ ဆိုင္ရွင္ေတြက ဘာ့ေၾကာင့္ မသြန္သင္သလဲ၊ ေျပာရရင္ေတာ့ က်ဳပ္တုိ ့ ဆီက လူႀကီးေတြ ဆိုတဲ့ လူေတြ ကိုယ္တုိင္ကိုက ေသာက္ဆင့္ မရွိလို ့ပါပဲ။ သူတုိ ့ကိုယ္တုိင္လည္း ခ်ီးလူးေသးလူး ေနတယ္၊ ညစ္တီးညစ္ပတ္ ဘ၀ကို ျဖတ္သန္းတဲ့ အခါ၊ ကိုယ့္ရဲ့ အလုပ္သမား ကေလးေတြကို ဘယ္လို သြန္သင္ၾကမလဲ။ 

ျမန္မာေတြဟာ မဟုတ္တဲ့ ေနရာက် သိပ္သန္ ့သေယာင္ ေဆာင္တတ္တယ္။ သိပ္ ခန္းနား သေယာင္ ေဆာင္တတ္တယ္။ သိပ္ အဆင့္အတန္း ျမင့္ခ်င္ေယာင္ ေဆာင္တတ္တယ္၊ သိပ္ ၾကင္နာ သနား တတ္သေယာင္ ေဆာင္တတ္တယ္။ တကယ့္ လူေနမႈ လက္ေတြ ့ ဘ၀ ကို ၾကည့္လုိက္ ေသာက္ထင္ ႀကီးစရာ တကြက္မွ ကို မျမင္မိဘူး။ 

ကုလားလက္ဖက္ရည္ ဆိုင္မွာ မနက္စာ စားမိပါတယ္။ နံျပား မွာ တဲ့ခါ ၊ လည္ပင္းနဲ ့ပါး ထုိင္ကုတ္ေနတဲ့ (ေပါင္ၾကားကုတ္တာ ထည့္မေျပာေသးဘူး) ကုလားႀကီးက ယင္ ေကာင္ ေတြ အံုထ ေနတဲ့ မုန္ ့ အလံုးႀကီးကို လက္နဲ ့ ဆြဲဖဲ့....... ဘာမွန္း မသိတဲ့ သံျပားႀကီးေပၚ လက္မေဆးပဲ ရိုက္ဟဲ့ ထုဟဲ့ ႏွက္ဟဲ့ ၿပီးေတာ့ မုန္ ့ဖိုထဲ ကပ္လုိက္တယ္။ ကဲ...... မီးနဲ ့ေတြ ့လုိ ့  ပိုးေကာင္ေတြ ေသတယ္ ထားပါ။ ကုလားႀကီး လက္ထဲက ေခ်း (ေဂ်း) ဘယ္ထဲေရာက္ကုန္လဲဗ်။ က်ဳပ္ျဖင့္ ငယ္ငယ္ကထဲက စားလာသမွ်ေတြ ျပန္ျပန္ေတြးမိေလေလ ကိုယ့္ ျမန္မာလူမ်ဳိး ျဖစ္ရတာ လူျဖစ္ရက်ဳိး မနပ္ေလ၊ ေအာက္တန္း က်ေလေလ လို ့ေတာင္ ေတြးမိလာတယ္။ 

ရန္ကုန္ျမဳိ့ေပၚက ဘာညာ သရကာ ေနၾကာကြာေစ့၊ ေဟာ္တည္ေတြ၊ ေမာလ္ေတြ က ဆိုင္ေတြကို မေျပာလိုဘူး၊ လြတ္ေစ၊ သို ့ေသာ္........ ဒီလိုေနရာေတြကို ျမန္မာျပည္ လူတန္းစား သံုးပံု ပံုရင္ ၂ ပံု စားႏိုင္ၿပီလား၊ စားႏိုင္ေအာင္လည္း ေနရာေတြ ေပါေနၿပီလား၊ ထုိင္းမွာက လမ္းေဘး ဆိုင္၀င္စားလည္း အားလံုးဒီပံုပဲဗ်။ ေျပာင္းဖူးဖုတ္ ၀ယ္စားမလား.... ဖုတ္ၿပီးသား ေျပာင္းဖူး အခြံထဲကကၽြတ္လို ့ အိပ္ထဲ၀င္ၿပီး ခင္ဗ်ား လက္ထဲ ေရာက္တဲ့ အထိ အလုပ္သမားရဲ့ လက္နဲ ့ တစ္စက္မွ မထိပဲ လုပ္ကိုင္ေပးလုိက္လိမ့္မယ္။ မယံုရင္ ဘန္ေကာက္ ေရာက္တဲ့ခါ ၀ယ္စားၾကည့္။ 

ရန္ကုန္က အစ္မ တစ္ေယာက္ ဆီက ၾကားမိပါရဲ့။ ေျပာင္းဖူး ဖုတ္ေလး ေမႊးလို ့ ၀ယ္စားမိလုိက္တာ... ေျပာင္းဖူးသည္မိန္းမက (သူကေတာ့ သန္ ့ပါေစ ဆိုတဲ့ ေစတနာနဲ ့) ပုဆိုးစုတ္ ေလး တစ္ထည္နဲ ့ အခြံခၽြတ္ၿပီးသား ေျပာင္းဖူးေလးကို ပြတ္ေပးလုိက္သတဲ့ဗ်ဳိး။ က်ဳပ္ေတာ့ ျမန္မာျပည္မွာတုန္းက ေစ်းသည္ေပါင္းစံုနဲ ့ ခဏခဏ စကားမ်ားတာ ဒါ့ေၾကာင့္ပဲ။ ဟိုလုိ မကိုင္နဲ ့ ဟိုလို လုပ္ရင္ မစားေတာ့ဘူး။ အဲ့လုိ ေလ်ာက္ေလ်ာက္ ေျပာတတ္လြန္းလို ့။

ေလာေလာဆယ္ေတာ့........... မနက္စာ ၀က္သားကင္နဲ ့ ေကာက္ညွင္း စားေနတယ္ ေကာ္ဖီေသာက္တယ္။ စိတ္ခ်မ္းသာေနတယ္။ ျမန္မာလက္ဖက္ရည္ဆိုင္ သြားဦးမလား ေမးရင္ေတာ့ သြားမွာပါ၊ သို ့ေသာ္ လက္ဖက္ရည္ပဲ ေသာက္ေတာ့မယ္။ က်န္တာ လက္ဖ်ားနဲ ့ေတာင္ ထိဖို ့ စိတ္မကူးေတာ့ပါ။

1 comment:

  1. ဟဟ - သယ္ရင္းစလံုးတရဳတ္မတေယာက္ေျပာတာ သူ ကုလားဆိုင္ကပလာတာမစားဖူးတဲ့ ..ကုလားေတြကအိမ္သာတက္ပီးရင္တစ္ရဴးမသံုးပဲလက္နဲ ့ေရေဆးတယ္တဲ့ .. အဲ့လက္နဲ ့ပလာတာရိုက္တာရြံစရာၾကီးတဲ့။

    ReplyDelete